Program

Programmet for Folkemøde Møn 2024

Jubilæumsscenen – Hovedscene

 
Fredag, den 23. august 2024
 
Kl. 9.00 – 9.20: Åbning af Folkemøde Møn 2024

Velkomst  til 10 års jubilæums folkemøde.

Formand for Folkemøde Møn, Erik Harr, Social – og boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og Borgmester Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S).
Kl. 9.30-10.20: Unge i provinsen – håb, drømme og realiteter

Unge i provinsen står over for en række udfordringer, der påvirker deres dagligliv og fremtidsmuligheder. Begrænset adgang til uddannelses- og jobmuligheder kan hæmme deres karriereudvikling, mens manglende offentlig transport og fritidsaktiviteter kan påvirke deres mobilitet og trivsel. Hvordan kan vi forbedre unges livskvalitet og fremtidsudsigter i provinsen? Hvordan kan vi sikre, at unge i provinsen har de samme muligheder som deres jævnaldrende i byerne? Hvordan kan lokale – og nationale – initiativer støtte og fremme deres trivsel og deltagelse i samfundet? Kom og hør politikere- og ikke mindst de unge selv – debattere hvordan vi skaber en lysere fremtid for provinsens ungdom!

Simon Hansen, Borgmester i Guldborgsund Kommune (S), Martin Lidegaard, politisk leder for Radikale Venstre, Ella-Malou Vogel og Asger Knude Jacobsen – begge 3. g’ere fra Vordingborg Gymnasium & HF. Moderator: Arne Ullum, ansvarshavende redaktør NB Medier
Kl. 10.30-11.20: Glimt og glitter, Drag og bingo

Mizz Privileze aka Michael Bjerring står i spidsen for et brag af et dragshow og bingofest med høj musik, høje hæle, glimt og glitter. Deltagerne skal spille rettighedsbingo, og der er muligheder både for at grine, vinde og blive klogere på dine rettigheder.

Mizz Privileze aka Michael Bjerring er rettighedsaktivist og kæmper mod diskrimination og hadforbrydelser.
Kl. 11.30-12.20: Vi skal alle dø! Kommer fremtidens generationer til at lide under en naturkrise?

Hvad er biodiversitetskrisen, som der bliver talt så meget om, egentligt for noget? Skal fremtidige generationer lide under en naturkrise som vores generationer har skabt? Hvordan står det til i Danmark – og ikke mindst – hvordan løser vi det? Kom og hør prisvinder af “Danmarks bedste naturformidler 2024”,  Alexander Holm!

Alexander Holm, biolog, naturformidler og manden bag podcasten “Den dyriske Time”.
Kl. 12.30-13.20: Lydprøver
Kl. 13.30-14.15: Koncert med KAOS – Bandet fra Vordingborg, der deltog i X Factor 2024!
Kl. 14.30-14.45: Uddeling af Udsatteprisen 2024 v/Borgmester Mikael Smed

Prisen går til en person, en organisation eller en forening, som ud over det sædvanlige bidrager med en ekstra indsats, der hjælper og støtter mennesker i udsatte positioner. Vinderen er udpeget af Udsatterådet, og er én ud af mange engagerede kandidater, der hver dag gør en kæmpe forskel!

Borgmester Mikael Smed overrækker prisen til årets vinder af Udsatteprisen 2024.
Kl. 16.00-16.30: Lydprøver
Kl. 16.30-17.30: Musik – Prins Nitram
Kl.18.00-21.00: Fællesspisning og musik – Prins Nitram

Se Folkemøde Møns sociale medier for indbydelse og tilmelding.

 
Lørdag, den 24. august 2024
 
Kl. 8.30-9.50: Morgenbrød og Morgensang v/Klaus da Cunha og Maria Stærk Bjørn-Olsen
Kl. 10.00-10.50: Folkemøders betydning, udvikling og fremtid

Hvad er civilsamfundets rolle i demokratiet? Hvilken rolle og betydning har folkemøder? Hvordan har de udviklet sig? Og har vi endnu mere brug for dem end tidligere til at styrke demokratiet og engagere borgerne i samfundsudviklingen eller er det blevet en folkefest for de få?

Bertel Haarder, fhv. medlem af FT og initiativtager til Folkemødet Bornholm og Pernille Rosenkrantz-Theil, Social -og boligminister og initiativtager til Folkemøde Møn debatterer folkemøders betydning! Moderator: Elisabet Svane, politisk analytiker på Politiken.
Kl. 11.00-11.50: Potentialer i provinsen: Hvordan sikrer vi balance og fremgang?

Hvordan kan provinsen styrkes som et bæredygtigt og attraktivt sted at bo og arbejde? Hvordan kan man reducere de sundhedsmæssige og uddannelsesmæssige uligheder mellem land og by? Hvordan kan vi bevare og udvikle provinsens naturarv samtidig med at vi fremmer økonomisk vækst? Hvordan påvirker den demografiske udvikling provinsens fremtid og hvordan kan vi tiltrække nye generationer? Kom og hør den vigtige politiske debat om hvordan provinsen ikke kun overlever, men blomstrer!

Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V), Medlemmer af  Folketingets Udvalg for landdistrikter og øer : Susie Jessen (DD), og Charlotte Bagge Hansen (M) og Valdemar Alban (S). Moderator: Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget og podcastvært på dk.pol. 
Kl. 12.00-12.50: Hvordan kan vi samarbejde for at fjerne uligheden i sundhed?

Det er en kæmpe opgave at fjerne uligheden i sundhed. Skal vi lykkes, kræver det, at alle gode kræfter deler erfaringer og tilgængelige ressourcer i koordinerede samarbejder, der gennem fokuseret indsatser får mindsket uligheden i sundhed. Hvordan kan stat, regioner, kommuner og civilsamfundet samarbejde for at fjerne uligheden i sundhed? Hvad er det, vi allerede ved virker og skal gøre mere af? Hvad er det, vi ikke har prøvet, men måske kan gøre en forskel? Hvordan sikrer vi, at vores respektive erfaringer og gode resultater bliver delt på tværs af politiske og administrative strukturer, så de kan komme andre til gavn? Kan vi kombinere forebyggelsestiltag med incitamentsmodeller for derigennem at skabe nødvendig forandring? 

Jes Bak Sørensen, forsker, Defactum, Anne-Sofie Sevel, Red Barnet, Charlotte Bach Thomassen, Formand for DGI, repræsentant fra Blå Kors. Moderator: Claus Krogh, Head of Corporate Affairs, Lidl

Arrangeret af LIDL Danmark.

Kl. 13.00-13.20: Uddeling af Folkemøde prisen

Læs om Folkemøde Møns Folkemødepris her

Kl. 15.00 – 15.50: Hvad vil Danmark med Europa?

Europaparlamentsvalget er overstået, topposterne i EU er fordelt og Mette Fredriksen er stadig statsminister i Danmark. Europaparlamentet er rykket lidt til højre til gengæld er Frankrig og Storbritannien rykket mod venstre. Intet er som før i Europa. Hvilken rolle kan Europa spille i en ændret verden – og hvordan vil Danmark spille med?

Kom og hør en spændende samtale mellem Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget og Elisabet Svane, tidligere EU-korrespondent på Politiken.
Kl. 16.00 – 16.50: Lydprøve
Kl. 17.00 – 18.00: Musikalsk afslutning på Folkemøde Møn – Sevs Band.
 

Storpolitik i provinsen

 

Fredag, den 23. august 2024

Kl. 9.30-10.20: Demokratisk og Økonomisk Selvtillid

Stress og ulykkelighed følger i kølvandet af usunde økonomiske vaner, og det går ud over vores relationer til familie og venner og vores indsats på arbejde. Hvordan kan man selv som ung tage ansvar for at kunne leve det liv, man drømmer om?
Kom til en samtale sammen med dem, der former fremtiden: de unge. SAGA og Danske Bank har indgået et partnerskab med Sankt Birgitta Skolen i Maribo om en talk på årets Folkemøde Møn, hvor vi skal tale om alt fra hvilken rolle skal skolerne spille i at oplyse unge om politisk økonomi og privatøkonomi, fritid og fritidsjob og hvordan ser fremtiden som ung i Maribo ud.

SAGA, Naima Yasin, Danske Bank, Anne Juel Jørgensen, Elver fra Sankt Birgitta Skolen, Maribo. Moderator: Abdel Aziz Mahmoud, journalist, radio & tv-vært

Arrangeret af Danske Bank.

Kl. 10.30-11.20: Tænk globalt – start lokalt: Fremtidens bæredygtige uddannelser i den grønne omstilling

Gå ikke glip af denne mulighed for at blive inspireret og få mere viden om, hvordan du kan bidrage til en bæredygtig fremtid – både globalt og lokalt. Deltag i talk og quiz arrangeret af innovationslaboratoriet Corolab og Roskilde Tekniske Skole, hvor vi går fra de globale samfundsproblemer til lokal handling. Med afsæt i den aktuelle samtale om erhvervsuddannelsernes uundværlige rolle i den grønne omstilling, bliver vi sammen klogere på, hvordan de bidrager til en mere bæredygtig fremtid. Vi sætter fokus på, hvordan unge kan blive iværksættere og pionerer inden for bæredygtighed, og hvilke karrieremuligheder det giver dem. Derudover skal vi quizze i de første skridt på rejsen mod en erhvervsuddannelse og de mange attraktive karriereveje det kan åbne op for, inden en præmieoverrækkelse.

Mød Karolina E. Osipowska, direktør i Corolab, Anna Brouw Emilsdóttir, innovationskonsulent i Corolab, Vibeke Pakkenberg, uddannelsesdirektør på Roskilde Tekniske Skole sammen med teknisk designeleverne Daniella Dirchsen Engbo og Victor Lykke Jensen fra Roskilde Tekniske Skole.

Arrangeret af Danske Bank.

Kl. 11.30-12.20: Ung i Europa – Gør EU ung

Hvordan er det at være ung i Europa parlamentet? Hvordan kan unge stemmer høres bedre? Hvordan gør vi EU interessant for de unge, der opfattes som kedeligt og langt væk. Sigrid Friis, 29 år, er nyvalgt EP-medlem for Radikale Venstre. Hun blev omtalt af medierne som helt ukendt, men sikrede sig alligevel et mandat. Hun stillede op for at gøre en forskel for den næste generation, og hun vil arbejde for en bæredygtig klode.

Nyvalgt EP-medlem Sigrid Friis (B)og moderator Jan Alder, tidligere politisk rådgiver.
Kl. 12.30-13.20: UNG i Politik

En spændende debat med unge rollemodeller og ungdomspolitikere. Kom og hør unge – der gør en forskel i politiske organisationer – dele deres erfaringer og visioner for fremtiden. Lad dig inspirere af deres engagement og få indblik i, hvordan du selv kan blive aktiv i ungdomspolitik!

Valdemar Alban (S), Ludmilla Plenge Schütt (Ø), Sander Patrick Larsen (LA), Sofie Holm (B). Moderator: Arne Ullum, ansvarshavende redaktør NB medier.
Kl. 13.30-14.15: Koncert på Jubiluæmsscenen
Kl. 14.30-15.20: Hvad nu Europa?

Europa parlamentsvalget er overstået, og topposterne i EU er fordelt. Som ventet er parlamentet rykket til højre, men ikke så meget som frygtet af mange. Men intet er som før i Europa. Verdensordenen er forandret efter Ruslands invasion i Ukraine. Vores sikkerhed er truet af en stadig mere selvsikker omverden, Hvilken rolle kan Europa spille i en ændret verden. Hvad bliver de store prioriteter i den kommende periode? Kan man kombinere et øget fokus på sikkerhedspolitik med de øvrige store udfordringer som klimadagsordenen, migration og udvidelse?

Sigrid Friis, nyvalgt EP medlem for Det radikale Venstre og Marianne Vind, genvalgt for Socialdemokratiet.  Moderator: Jan Alder, tidligere politisk rådgiver
 
Lørdag, den 24. august 2024
 
Kl. 10.00-10.50: Tyskland – fri af russisk gas?

EU’s største land Tyskland knager i fugerne med udfordringer på alle hylder. Tyskland har en tung og energikrævende industri og kæmper for at slippe ud af afhængigheden af russisk gas. Men situationen er svær. Regeringen er upopulær, der er i økonomisk recession, og grøn omstilling møder voldsomme protester. Situationen i Tyskland er vigtig for hele Europa og ikke mindst for Danmark, idet Tyskland er Danmarks største handelspartner.

Michael Reiter, tidligere korrespondent i Tyskland og nu udenlandsjournalist på DR og Charlotte Flindt Pedersen, direktør Det Udenrigspolitiske Selskab. Moderator: Jesper Vind, journalist på Weekendavisen
Kl. 11.00-11.50: Højredrejning i Tyskland

Europas fremtid står og falder med Tyskland, der i mange år har været det stabile fundament. Nu truer højredrejning. Ved EP-valget i juni gik det højreorienterede AFD frem og blev med 15,9 pct det næststørste parti. AFD spås også store valgsejre i kommende delstatsvalg. Det officielle Tyskland har indtil nu afvist at samarbejde. Hvad kan det betyde for Tysklands politiske fremtid og ikke mindst for EU, hvor landet i alle årene har været det stærke trygge fundament. Hvad vil det betyde for grøn omstilling og asylpolitik?

Ulla Terkelsen, journalist, Michael Reiter, tidligere korrespondent i Tyskland og nu udenlandsjournalist på DR, Nina Branner, korrespondent Information. Moderator: Jesper Vind, journalist på Weekendavisen
Kl. 12.00-12.50: Ulla Terkelsen er tilbage

Ulla Terkelsen er en ener. I over 60 år har hun dækket alverdens kriser, krige og katastrofer. Hun har haft base i mange lande, hvor hun har rapporteret om verdenshistorien store begivenheder. I maj fyldte hun 80 år, og hun fortæller i bogen ”I min tid” om sit liv i journalistik i verdens brændpunkter.

Mød 
Ulla Terkelsen i samtale med journalist David Trads.

Kl. 13.00-13.30: Pause – prisuddeling på Jubilæumsscenen 
Kl. 13.30-14.20: Hvem leder USA efter valget – hvorhen?

USA går til valg 5. november. Hvilket USA får vi efter valget? Hvad vil udfaldet betyde for NATO, for krigen i Ukraine og konflikten mellem Israel og Hamas? Hvad vil det betyde for den regelbundne verdensorden? Hvad er implikationerne for Danmark og Europa, hvis USA opgiver sin rolle som supermagt?

David Trads, journalist og Torsten Jansen, tidligere journalist på DR. Moderator: Mads Dalgaard Madsen, USA-analytiker og tidligere rådgiver på den danske ambassade i Washington.
Kl.14.30-16.00: Sikkerheden omkring Østersøen

Sikkerhedssituationen i og omkring Østersøen er ændret fundamentalt efter den russiske invasion i Ukraine. Med optagelsen af Finland og Sverige i NATO er alle lande i regionen nu medlemmer af NATO. Ale lande øger samtidig deres militære udgifter. Vil det øge sikkerheden i Østersø regionen eller vil det føre til større spændinger? USA går til valg i november. Vil USA stadig garantere vores sikkerhed?  Hvad kan vi forvente i den kommende tid. Hvilken rolle skal Danmark spille og hvordan bliver vi påvirket?

Peter Viggo Jakobsen, lektor på Forsvarsakademiet, Kristian Mouritzen, international analytiker på Berlingske Tidende og Charlotte Flindt Pedersen, Direktør Udenrigspolitisk Selskab. Moderator: Christian Schou, journalist og tidligere forstander for Højskolen Marielyst.
Kl.16.00-16.50: Skal kvinderne nu også klare forsvaret?

Skal vi i Danmark have værnepligt for kvinder? Det har vi aldrig haft tidligere! Men i bl.a. Norge, Sverige og Holland har man indført det.

Charlotte Bagge Hansen, MF (M), Tina-Mia Eriksen, medlem af Kommunalbestyrelsen i Ringsted og Regionsrådet, Det Konservative Folkeparti (C), Susie Jessen, MF, (DD) Moderator: Mads Young Christensen, direktør i Vordingborg kommune

Arrangeret af Det Konservative Folkeparti.

Kultur i provinsen

 
Fredag, den 23. august 2023
Kl. 9.30-10.20: Provinspis – Historier for de unge i provinsen

Forfatter Ditte Wiese er selv vokset op i provinsen og tager afsæt i flere af hendes historier. Sammen med deltagerne i workshoppen skaber hun fortællinger om ungelivet i provinsen med vinklen om, hvordan litteratur kan give et billede og et spejl til at føle sig set og taget alvorligt. 

Kl. 10.30-11.20: Mød Danmarksmestrene i freestyle rap

Mød rapperne Den Lette Gade, Akapelle, Flammen, Elias Ben Afia og Conradi. Kom og se når Danmarks mestrene i freestyle-rap kommer forbi Møn og sætter lighed på tværs af køn og sexualitet samt andre vigtige politiske debatter på dagsordenen med improviseret rim. Publikum bestemmer, hvilke ord der rappes om, både i klassiske battles og i nye og spændende formater og lege.

Rapolitics ved Mads Lemmeke
Kl. 11.30-12.20: Digitalisering i folkeskolen

Hvordan påvirker digitaliseringen undervisningen og elevernes læring? Hvad er de største muligheder og udfordringer ved at integrere digital teknologi i undervisningen? Deltag i diskussionen om, hvordan vi bedst udnytter teknologiens potentiale, sikrer lige adgang for alle elever, og forbereder dem på fremtidens digitale undervisning.

Nicolai Sandager, Liberal Alliance, Jonas Lauge, Konservativ Ungdom, Nicolaj W. Reichel, Socialdemokratiet, Medlem af Kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune, Pernille Sattrup Hessøe. lærer, Møn Skole og Bitten Maria Bendtsen, leder af Søllested Landsbyordning . Moderator: Karina Lykke Lund, leder af Landsbyordning Stubbekøbing

Kl. 12.30-13.20: Knalder du også – for højt op for lyden, når du gamer?

Høreskader og tinnitus blandt unge. Ved du hvor meget dine ører kan tåle, og hvad du kan gøre for at passe på hørelsen? Hvis ikke – så kom og bliv klogere på det i Høreforeningens workshop. . Få testet din viden om hørelse, tinnitus og lyd i vores fede Kahoot-quiz. WHO advarer mod en ’generation høreskade’ og vurderer, at over 1 milliard unge er i farezonen for at få høreskader eller tinnitus på grund af de måder, de omgås musik og lyd på, fx ved massiv brug af høretelefoner, høj lyd til koncerter, gaming og lign.

Mød tinnitusekspert Susanne Nemholt og Høreforeningens Landsformand Majbritt Garbul Tobberup.
Kl. 13.30-14.15: Koncert på Jubilæumsscenen
Kl. 14.30-15.20: Bliver provinsen en nyhedsørken?

Hvad betyder det for provinsen at have ”egne medier”? Kan de overleve i et foranderligt medielandskab eller får vi en nyhedsørken uden for de store byer? Hvad går tabt, hvis de lukker? Hvad er de lokale mediers betydning for det lokale demokrati, for kultur-, forenings- og erhvervslivet og den lokale samhørighed Hvordan sikrer man, at provinsens udfordringer får plads i det generelle mediebillede? Er der fare for en polarisering mellem land og by? Hvordan er forholdet mellem de sociale medier (Facebook og øvrige) og de professionelle medier. Hvem har kontakten med borgerne?

Ole Sloth, adm. direktør og chefredaktør for Lolland- Falsters Folketidende, Mathias Svane Kraft, digital redaktionschef, TV Øst, Louise Pettersson, chefredaktør, Sjællandske Medier. Moderator: Torben Dalby Larsen, fhv. chefredaktør for Sjællandske Medier
 
Lørdag, den 24. august 2024
Kl. 10.00-10.50: Møns Klint som Kulturarv

Hvordan bevarer vi denne unikke naturperle, og hvilken rolle spiller den i vores kulturhistorie? Kom og deltag i diskussionen om Møns Klints betydning for både lokalhistorien og fremtidige generationer, samt hvordan vi sikrer dens beskyttelse og værdi for eftertiden.

Ole Eskling, indehaver af “Klap Hesten”, Klintholm Havn og tidligere Camp Manager på Camp Møns Klint.
Kl. 11.00-11.50: Kan man tænke sig rask? “Ja, måske” svarer forfatteren Thomas Breinholt

Forfatteren, journalisten og tv-manden Thomas Breinholt har udgivet bestselleren ” Kan man tænke sig rask?” I bogen afdækker han sammenhængen mellem krop og sind – og spørger om vi overhovedet kan forstå folks sygdomme uden at kende deres livshistorier. Bogen handler om årtiers forskning i kroppens selvhelbredende kræfter og om mennesker, der har oplevet overraskende helbredelser. I denne talk udfolder han de overraskende resultater.

Forfatter Thomas Breinholt i samtale med Erik Harr, formand Folkemøde Møn.
Kl. 12.00-12.50: Opmærksomhedstyveriet – om hvordan smartphonen gjorde vores børn til forsøgskaniner

I denne talk interviewer vi medieanalytikeren Camilla Mehlsen, der har udgivet bogen: “Opmærksomhedstyveriet” som afdækker det digitale liv som børn og unge har været udsat for siden den første smartphone kom på markedet. Vi ser på problemerne, situationen og på de løsninger, der måske tegner sig. Trine Hammershøy, direktør i Headspace og Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI, indgår i den sidste del af debatten, hvor vi også ser på, hvordan både børn, unge og voksne kan ændre vaner.

Camilla Mehlsen, forfatter, Trine Hammershøy, direktør i  Headspace og formand for DGI, Charlotte Bach Thomassen. Moderator: Erik Harr, Folkemøde Møn
Kl. 13.00-13.30: Pause -Prisuddeling på Jubilæumsscenen
Kl. 13.30-14.20: Tavshedskulturen i provinsen og dens konsekvenser

Forfatter til “De bedste familier” Kim Blæsbjerg vil fortælle om provinsen tavshedskultur og dens konsekvenser.

Forfatter Kim Blæsbjerg. Moderator: Peter Tygesen, journalist og forfatter
Kl. 14.30-15.15: Højskolesang v/Bertel Haarder   

Det gode liv i provinsen

 
Fredag, den 23. august 2024
 
Kl. 9.30-10.20: Kærester på den gode måde

Hvad vil det sige at være en god kæreste? Hvordan sætter man sunde grænser i forholdet? Hvad betyder det at give samtykke, og hvordan sikrer vi, at begge parter føler sig trygge og respekterede? Vær med til en vigtig samtale om kærlighed, respekt og kommunikation.

Anders Laursen Gravesen, Bryd tavsheden og Astrid Vestereng, Sex & Samfund. Moderator: Charlotte Møller Kristiansen, Headspace
Kl. 10.30-11.20: Samtale med Jacob Mark om  børn, unge og uddannelse i provinsen

2 gymnasieelever fra Vordingborg Gymnasium & HF interviewer Jakob Mark (SF) bl.a. om følgende aktuelle emner: Hvordan sikrer vi minimumsnormeringer og gratis psykologhjælp i økonomisk pressede kommuner? Og hvordan skaffer vi overhovedet personale? Visioner for folkeskolen? Regeringen barsler med højere adgangskrav til gymnasiet. Alle tal viser, at det rammer hårdest de steder, hvor få i forvejen går i gymnasiet. Hvad er gymnasiets rolle? Hvordan får man flere unge til at deltage i demokratiet?

Jacob Mark, MF for SF. Moderator: August Kirchhof og Hannah Reichel, Vordingborg Gymnasium & HF
Kl. 11.30-12.20: Kampen for at være sig selv

Det er svært at være ung og LGBT’er på Sydsjælland. Det kræver mod at være åben om sin seksualitet, når den ikke følger flertallets. Sydsjælland er en hvid plet på kortet, når det gælder oplysning, rådgivning og fællesskaber med andre ligesindede. Det kræver endnu større mod at kæmpe for LGBT rettigheder. Hvordan får man modet til at være åben om sin kønsidentitet og yderligere tage skridtet til at blive aktivist? Hvilke reaktioner må man forberede sig på. Vi taler med to aktivister.

Michael Wittrock, lokal aktivist og Milo Kinnock, kønsaktivist. Moderator: Mizz Privileze
Kl. 12.30-13.20: Er skolen klædt på til at rumme unge med anden kønsidentitet?

I følge en undersøgelse fra Vive (januar, 2024) har 13,3 pct af de unge mellem 15 og 25 år en anden seksualitet end den heteroseksuelle, og de har markant dårligere trivsel end andre. Mange LGBT+ elever oplever diskrimination, mobning og vold, og de oplever manglende tryghed, støtte og accept i skolen. Det er svært for unge at være åbne om deres seksualitet af frygt for negative og diskriminerende attituder. Hvordan skabes et inkluderende og trygt miljø i skolen. Vi samler politikere, embedsmænd, NGOer og LGBTére til en debat om et trygt skolemiljø.

Else Langballe Sørensen, formand for BU udvalget i Vordingborg Kommune,  Charlotte Grummesgaard Nielsen, chef for dagtilbud og skole, Vordingborg Kommune, Majbrit Berlau, Generalsekretær, Sex og Samfund, Manus Bell, direktør Rapolitics og Mizz Privileze. Moderator: Michael Wittrock, lokal aktivist.
Kl. 13.30-14.15: Koncert på Jubilæumsscenen
 
Lørdag, den 24. august 2024
 
Kl. 10.00-10.50: Det moderne arbejdsliv

Mange flytter i disse år til Møn og Sydhavsøerne for at slippe ud af hamsterhjulet og komme tættere på naturen. Svigter de dermed den kontrakt, som velfærdssamfundet er bygget på? Er det individualisme på bekostning af det kollektive? Kan de to behov mødes?

Kom og hør Kaare Dybvad Bek, Udlændinge- og integrationsminister, i en samtale med Sara Vergo, formand for Djøf, med udgangspunkt i hans seneste bog: ”Arbejdets land”. Moderator Jakob Sand Kirk, Direktør Sand Kirk Aps.
Kl. 11.00-11.50: Ulighed i sundhed – hvad er det og hvorfor er vi nødt til at gøre noget ved det lige nu?

Ulighed i sundhed er betinget af socioøkonomiske som eksempelvis uddannelse, indkomst og geografi, og materialiserer sig tydeligt blandt kommunerne, hvor der er markante forskelle i for eksempel hyppighed af kroniske sygdomme, mental sundhed og forventet levetid mfl. De afledte konsekvenser heraf er, at i de ’ulige’ kommuner er der stigende udgifter til sundhed og omsorg, faldende befolkningstal, tomme huse og vigende vækst. Det er en negativ spiral, som er nødt til at blive brudt, for alle fortjener at kunne leve et godt og sundt liv – uanset de socioøkonomiske faktorer, de er født ind i eller en del af. Det er grundforudsætningen for, at vi kan vokse som personer og samfund. Men hvem har ansvaret for at drive forandringen hen mod større lighed i sundhed? Hvad sker der, hvis vi ikke får taget livtag med uligheden i sundhed lige nu? Gives den ulige sundhed videre til de næste generationer eller kan vi bryde mønstret?

Heino Knudsen, Regionsrådsformand Region Sjælland, Jes Bak Sørensen, forsker, Defactum, Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI, Eva Tingkær, Diabetesforeningen, Birgitte Schytte. Folketingskandidat Sjælland. Formand for Sundhedsgruppen for politikudvikling, Det Konservative Folkeparti. Moderator: Eva Højrup, sundhedsreporter TV2 ØST

Arrangeret af LIDL Danmark.

Kl. 12.00-12.50: Hvad gør politikerne ved de lange ventetider på høreapparater?

Hvor længe skal man vente på at få høreapparat i Region Sjælland?  Lige nu står over 4000 patienter på venteliste til en høreapparatbehandling. Hvad har ubehandlet høretab af konsekvenser for det enkelte menneske og for samfundet?

Regionsrådsformand Heino Knudsen,  regionsrådsmedlemmerne Gitte Simoni og Jens Ravn, Landsformanden for Høreforeningen Majbritt Garbul Tobberup. Moderator: Jan Folkentoft

Arrangeret af Høreforeningen.

Kl. 13.00-13.30: Pause – prisuddeling, Jubilæumsscenen
Kl. 13.30-14.20: Bedre sundhed og mindre ulighed kræver tidlig aktivering af børn og unge.

Vaner grundlægges tidligt i livet, både de gode og dårlige. Stadig flere unge føler sig mentalt udfordret og deres fysiske sundhed går den forkerte vej. Flere rapporter viser, at børn og unges sundhed og trivsel har konsekvenser for deres videre liv. Det er en kæmpe udfordring for børn, unge og deres familier, men også for samfundet generelt og lokalt i kommunerne. Hvad er det gode liv i provinsen for børn og unge? Hvad kan vi gøre for, at de gode vaner kommer ind tidligt ind i livet? Hvor stor en påvirkning har familie og venner på de unges valg? Hvordan sikrer vi, at det dobbelte KRAM (helbred & mental sundhed) bliver standarden blandt børn og unge, og ikke undtagelsen? Hvilket ansvar bør dagligvarehandlen tage?

Jes Bak Sørensen, forsker, Defactum, Eva Tingkær, Diabetesforeningen, Tine Curtis, Center for sundt liv og trivsel – sundhedsfremmechef, Birgitte Schytte. Folketingskandidat Sjælland, formand for Sundhedsgruppen for politikudvikling, Det Konservative Folkeparti. Moderator: Claus Krogh. Head of Corporate Affairs. Lidl

Arrangeret af LIDL Danmark.

Kl.14.30-15.20: “Det gode liv” – for de heldige eller for alle?

Fungerer den offentlige velfærd, når det handler om omsorg og støtte til mennesker med særlige behov på grund af handicap?

Jon Fuglsang, forældre, Mette Schmidt, forældre, Rosa Lund (MF)handicapordfører for Enhedslisten, Birgitte Schytte, Det Konservative Folkeparti, Vordingborg Kreds og Winnie Lindner Pedersen, Formand for Danske Handicaporganisationer, Vordingborg. Moderator: Carli Hækkerup.

Arrangeret af Enhedslisten.

Kl.15.30-16.20: Stress: En mangfoldig udfordring, med mangfoldige løsninger

Stress er en sundhedstruende lidelse i bekymrende skarp stigning. Det koster vores samfund ca. 16 mia. kr. årligt og ligger til grund for et hav af sygdomme. Og så rammer det de unge hyppigere end de ældre. Det er bydende nødvendigt, at vi tager hånd om udviklingen nu, og inddrager det helhedsorienterede menneskesyn i en multifacetteret løsning. Der kan være et hav af årsager til stress, og at vi ender i en stresstilstand. Så hvad kan disse mange årsager være? Og hvad er der af veje væk fra dette skråplan? 4 forskellige sundhedsfaglige specialister vil dele deres særlige faglige vinkler, personlige observation og mangeårige erfaring med stress. Da årsagerne er mange, og vi mennesker er forskellige, tager vi de holistiske briller på og kigger på de mange facetter og ikke mindst, de mulige løsninger. Får vi inddraget det enkelte menneske i egen heling, skabt opmærksomhed omkring de mange tydelige og utydelige årsager til problemet, og inddraget flere forskellige fagligheder i løsningen, så tror vi, at vi kan vende udviklingen.

Sundhedsfaglige eksperter:Anne Traulsen Aut. psykolog med specialviden om kropspsykologi og functional medicin, Tine Grandjean PBA i sundhed og ernæring, ernæringsterapeut, chok- og traumeterapeut, Peter Bjerregaard, Kiel Fysioterapeut og Osteopat, uddannet i kinesisk medicin, specialist i smerter og Mia Alfred Andersen, socialrådgiver og kognitiv terapeut med speciale i dalektisk adfærdsterapi og neuroaffektiv udviklingspsykologi. Moderator: Pernille Borg.

Arrangeret af Khosmos

Fredag, den 23. august 2023
Kl. 9.30-10.20: Har de unge nok at skulle have sagt?

Debat om hvordan vi kan skabe flere glade unge, der trives. Vi hører tit løsningsforslag fra alle andre end de unge, men vi bliver nødt til at have de unges stemme med!

Hør foredragsholder og youtuber Mads Marius, Jacob Mark (MF) for SF og vigtigst, en gruppe lokale unge debattere. Moderator: Mads Marius.
Kl. 10.30-11.20: Hvordan f*cker Fake News med din hjerne?

Deltag i bibliotekets spot på Fake News! Kom og vær med og se. om du falder i med begge ben. Der er en præmie til den der bedst gennemskuer løgne og usandheder.

Vordingborg biblioteker v/ Bibliotekschef Henning Schmidt.
Kl. 11.30-12.20: “Ups and downs” ved at være ung lærling

Unge lærlinge fortæller om lærlingelivet. Hvordan er det at være kvinde i et såkaldt “mandefag”?

Lærke Iversen, Boss-ladies ambassadør (tømrerlærling), Brian Nordquist, industrioperatørelev hos Viking Malt, Helene, elektrikerlærling. Moderator; Søren Knudsen, Business Lolland-Falster.
Kl. 12.30-13.20: Bæredygtighed skaber lokale jobmuligheder

På Sydsjælland og Møn er der mange lokale jobmuligheder!

Vi får besøg af, Møns Bank v/ Per Sjørup Christiansen og Kenneth Hansen, Vattenfall v/Arne Rahbek, Malermester Ivan Luffe samt Nils Natorp, direktør for GeoCenter Møns Klint. De vil fortælle om, hvordan der arbejdes med bæredygtighed i deres jobs og hvilke jobmuligheder der er. Moderator: Per Sjørup Christiansen, direktør Møns Bank.

Arrangeret af Møns Bank.

 
Lørdag, den 24. august 2024
 
Kl. 10.00-10.50: Møns som Maddestination

Der er mange fødevareproducenter på Møn, og produkter fra Møn er populære. Så hvordan kan Møn positionere sig yderligere i konkurrencen? Hvad skal der til og hvad er faldgruberne?

Peter Bysted, arkitekt, Martin Bender, direktør VisitSydsjælland A/S, Hans Christian Ambjørn (tidligere Brut de Møn) og Jesper Zeihlund, direktør Local Food Mind. Moderator: Erik Harr, formand for Folkemøde Møn.
Kl. 11.00-11.50: NATO i 75 år

Med udgangspunkt i  en gennemgang af NATO’s udvikling siden oprettelsen i 1949 gennemføres en debat om Danmarks fortsatte medlemskab af NATO. .

Michael Lollesgaard, Generalløjtning (pens).

Arrangeret af Folk og Sikkerhed.

Kl. 12.00-12.50: Hvordan bliver Vordingborg Kommune Danmarks nye erhvervsmagnet?

Hvordan trækker vi investeringer og virksomheder til provinsen? Hvad efterspørges politisk? Hvilken rolle spiller kultur og et aktivt lokalsamfund med stærk identitet for etablering af virksomheder?. Kom og bliv inspireret af virksomheder, som har valgt Vordingborg til og hvorfor?

Martin Nielsen, direktør i Arcadia eFuels, Jakob Helles, ejendomsudvikler, Helles Ejendomme, Helene Urth, direktør i Business Vordingborg og Charlotte Bagge Hansen, MF for Moderaterne.  Moderator: Lars Kaspersen, Kommunikationschef, Nature Energy.
Kl. 13.00-13.30: Pause -Prisuddeling på Jubilæumsscenen
Kl. 13.30-14.20: Klima, unge og Erhvervsskoler

Uden faglærte ingen grøn omstilling!  Hvordan skal skolerne og uddannelserne indrettes, så de er attraktive for unge? Hvilke anbefalinger skal vi sende videre til Børne- og Undervisningsministeren?

Gustav Mortensen, formand for Ungerådet i Næstved Kommune,  Sebastian Olsen, medlem af ungerådet i Næstved Kommune, Jacob Goldbeck, partner RASK-EL , Jesper Østrup, direktør Roskilde Tekniske Skole og Henrik Dyrby Mogensen, næstformand Uddannelsesforbundet.  Moderator: Lars Kunov, direktør , Klimaerhvervsskolepartnerskabet Region Sjælland.
14.30-15.20:  Iværksætteri på Møn

Danmark mangler iværksættere – og hvordan er det så at være iværksætter i et lokalsamfund som Møn? Vi diskuterer udfordringer, erfaringer, muligheder, og hvad der skal til for at endnu flere kunne tænke sig at blive iværksætter på Møn eller et andet sted i provinsen.

Steffen Steffensen, Fanefjord Torv i Damme, Kevin Bendix, Havnegrillen og Klintholm Madmarked, Anna Falch, Bygagergaard og Uffe Skaaning  Lind, Isle of Møn Spirits. Moderator: Jakob Sand Kirk, direktør Sand kirk ApS.

Klima, Natur og Havmiljø i provinsen

Fredag, den 23. august 2024
Kl.9.30-10.20: Hvordan fordeler vi grønne millioner lokalt?

Vordingborg Kommune har ambitioner om at blive Østdanmarks kraftcenter for grøn energi, og med den ambition følger vedvarende energi-anlæg på land i form af solceller og vindmøller. De mange VE-anlæg betaler årligt til kommunens “grønne pulje”, der herefter kan gå til lokale tiltag som eksempelvis naturgenopretning, øget adgang til natur eller arrangementer. Juni 2023 var første gang, der blev taget stilling til,  hvad puljemidlerne skulle bruges til. Men hvad skal pengene fremover gå til, når der de næste mange år bliver opstillet flere VE-anlæg og puljen vokser? Det skal vi debattere gennem en workshop, hvor vi finder argumenter for og imod de mange projekter, der kan støttes gennem grøn pulje.

Moderator på workshoppen er Sofie Holm, folketingskandidat for Radikale Venstre 

Business Vordingborg arrangerer debatten. 

Kl.10.30-11.20: Fremtidens Vejrudsigt

Hvordan ser fremtidens vejrudsigt ud?

Tidligere TV-vært, meteorolog og foredragsholder Jesper Theilgaard sætter skarpt fokus på klimaet og fremtiden. Moderatorer: Gustav Mortensen, formand for Ungerådet i Næstved Kommune og Sebastian Olsen, medlem af Ungerådet i Næstved Kommune.
Kl.12.30-13.20: Øjenvidner – havets tilstand

Danmarks fjorde og kyster har det skidt. For nylig blev Vejle fjord erklæret død. Fiskene er i stort tal forsvundet. Kvælstof fra landbruget og bundtrawl har ødelagt livet i havet. Den grønne trepart, der vil tage masser af landbrugsjord ud af drift og en ny havnaturfond til genopretning giver håb. Møn er på listen for havgenopretning. Mød øjenvidnerne til havet tilstand og hør om lokale initiativer til at forbedre situationen.

Christian Skotte, Danmarks Sportsfiskerforbund, Kjeld Sørensen, Havhaven Grønsund , Jesper Carlson, Vandklubben Klintholm Havn, Nicolai Oxholm Tillisch, godsejer Rosenfeldt Gods og Martin Lidegaard, politisk leder af Radikale Venstre. Moderator: Lars Kaspersen, kommunikationschef, Nature Energy.
Kl.13.30-14.20: Koncert på Jubilæumsscenen
Lørdag, den 24.august 2024
Kl.10.00-10.50: Er A-kraft løsningen på den grønne omstilling?

Danmarks samlede elforbrug vil fordobles fra 2019 til 2030, hvis vi skal opfylde klimamålet om 70% CO2-reduktion. Derfor har vi et stigende behov for elektricitet i fremtiden. Kan vind og sol levere den grønne strøm alene, eller skal vi kigge på at udvikle nye teknologier, der kan bidrage til en sikker og effektiv energiforsyning i fremtiden. I en rundspørge fra august 2022 svarede 46 procent af danskerne, at de ville stemme ja til a-kraft, hvis der var folkeafstemning i morgen, mens 39 procent ville stemme nej. I Danmark har vi valgt ikke at gå den vej, hvorimod vores EU-naboer mod syd har en helt anden opfattelse. Vi spørger et panel af forskere og politikere, hvad problemet er med A-kraft? Er det løsningen på den grønne omstilling?   

Debatten bliver interaktiv og levende, med forskellige temaer, der lægges frem til diskussion i panelet, og hvor publikum deltager aktivt som ”dommere” i debatten.

Kasper Roug, Socialdemokratiet, Nicolaj Sandager, Liberal Alliance, Klima-, Natur- og Miljøordfører Wilhelm Thomsen (Konservativ Ungdom) og Sofie Holm, Radikale Venstre. Moderator: Kathrine Olldag, Forperson for organisationen Vedvarende energi.

Business Vordingborg arrangerer debatten.

Kl.11.00-11.50: Hvordan går det med affaldssorteringen?

Fast food-emballage sovset ind i chilimayo og kødbakker med overskydende saft. Affald er besværligt, og vi sorterer så godt vi kan. Men er det godt nok? Og hvad får klimaet egentlig ud af det? Og hvor ryger vores affald hen? Hvad med resten af verdens affald? Og ikke mindst, hvordan går det med affaldssorteringen i Vordingborg Kommune?

Det tager vi en snak om sammen med

Niels Damgaard, kommunikationschef fra AffaldPlus, Niels Toftegaard, kommunikationschef fra Brancheforeningen Cirkulær, Sofie Holm, ung supergenbruger og kandidat til Folketinget (Radikale Venstre). Moderator: Kathrine Olldag, politisk chef i Brancheforeningen Cirkulær.

Radikale Venstre i Vordingborg arrangerer debatten.

Kl.12.00-12.50: Havet er dødt – hvordan retter vi op?

Fiskene er forsvundet langs danske fjorde og kyster. I stedet er kommet algevækst og stinkende fedtemøg. Snart bliver turisterne måske også væk. Vordingborg har landets længste kystlinje, som tiltrækker både fastboende og turister. Hvem har ansvaret for den sørgelige tilstand? Danmark er forpligtet til at opfylde EU’s Vandrammedirektiv. Kan den nye trepartsaftale for alvor rette op på situationen.

Mød Danmarks førende ekspert på havmiljø professor Stiig Markager og vicepræsidenten fra Danmarks Naturfredningsforening Sebastian Jonshøj. Moderator: Peter Tygesen, forfatter og journalist
Kl.13.00-13.20: Pause – prisuddeling på Jubilæumsscenen
Kl.13.30-15.00: Havmiljøet – hvad gør vi lokalt?

Vordingborg kommune har Danmarks længste kystlinje, og adgangen til vand og natur er vigtig for både bosætning og turisme. Men fjorde og kyster har det skidt og kan true turismen. Hvad kan kommunen gøre? Hvad kan borgerne gøre? Hvor kan vi finde hjælp? Hvordan kan vi arbejde sammen? Mød borgmesteren, politikeren, ålegræseksperten, den økologiske landmand og miljøaktivisten.

Mogens Flindt, professor Syddansk Universitet, Mikael Smed, Borgmester Vordingborg kommune, Sascha Faxe, MF, Alternativet,  Jesper Carlson, Klintholm Stenrev og økologisk landmand August Hage, Oremandsgaard. Moderator: Lars Kaspersen, kommunikationschef i Nature Energy
Kl.15.00-15.50: “Vind og sol: NIMBY eller MIMBY – maybe in my backyard”

Opsætning af solceller og vindmøller i det åbne land? Skal vi have flere eller mindre anlæg. Hvordan finder vi plads til både mennesker og VE-anlæg? Få fakta om Vordingborgs produktion af el og hvad, der er brug for i fremtiden.

Anders Andersen, Formand for Klima- og Teknikudvalget Vordingborg Kommune, Sascha Faxe, MF, Alternativet, Jakob von Rosen, Copenhagen Energy, Helene Urth, direktør i Business Vordingborg, Martin Stentebjerg-Olsen, Eurovind Energi og Knud-Erik Andersen, direktør European Energy. Moderator: Kathrine Olldag.

Klima- og bæredygtigheds Camp: JUST DO IT!

Kom og bliv klogere på klimaudfordringerne! Oplev en række hands-on aktiviteter og få inspiration til, hvordan du selv kan gøre en forskel i hverdagen!

I Campen fredag. D 23. august kl. 9.00-13.30 bydes på:
  • Male-værksted faciliteret af kunstneren Lise Fleck: Mal dine drømme med naturmaterialer og skab mønstre med sten, tang og sand
  • Strikke- og hækleworkshop – oplev ro og fordybelse
  • Strandmad – kom og få en snak med Kattegatcenteret om løsninger på havets ringe tilstand , mens der laves tangbrød med tangpesto og serveres grillede muslinger
  • Remake workshop – sy nyt af genbrugstoffer og reparer dit tøj
  • Kokkerér en bæredygtig bisque af strandkrabber sammen med Anna fra «Annas fiskekasser», som ved alt om bæredygtigt fiskeri
  • Deltog i konkurrence om ”Det bedste klima- hverdagsråd”
  • Kom og være med til at reticle af gamle dæk sammen med elever fra FGU
  • Oplev naturen fra et SUP-board! Surf& SUP Danmark lægger vejen forbi Stege d. 23. august ved havnen lige i nærheden af Campen, hvor eventet giver mulighed for at prøve SUP og lære om SUP-racing.
Fredag, den 23. august 2024
Kl. 9.30-11.30: Hvordan foregår den kommunale budgetproces?

Elever fra ZBC arbejder med processen omkring budgetlægning og
budgetbesparelser. Deltagere: Elever fra ZBC og politikere fra Vordingborg Kommunes
kommunalbestyrelse. Moderator: Ole Hampenberg, centerchef, Vordingborg Kommune

Kl. 12.00-13.00: Kunstig intelligens i skolen 

Deltagere: Udskolingsklasser fra Møn Skole. Moderator: Henning Schmidt, bibliotekschef, Vordingborg Kommune

Kl. 13.30-14.15: Koncert på Jubilæumsscenen
Kl. 14.45-15.45: Kunstig intelligens – inspiration til hvordan du kan bruge det

Deltagere: Inviterede og folkemødets gæster. Moderator: Henning Schmidt, bibliotekschef, Vordingborg Kommune

Biosfære-teltet:
Kl.9.30-13.00: ’Vi elsker genbrug’ – bliv klogere på tøjproduktionens aftryk!

Deltag i minikonkurrence om facts om tøjproduktion, vind et stykke
genbrugstøj, tryk et ’Vi elsker genbrug’ på tøjet og få taget et foto!
v/biosfæreambassadør og tekstildesigner Laura Barüel.

Kl.9.30 – (hele dagen):

Dialog og refleksion over, hvordan vi alle kan gøre noget for at passe på naturen
Få mere at vide om kampagnen HARMØNI. Få badges og stickers – og en dialog med arbejdsgruppen Sporløs Færd og biosfærekoordinator
Katrine Dietrich.

Handlingstræet
Giv dit bud på, hvad du vil gøre for at passe på naturen og hæng det på ”handlingstræet”.

 
Lørdag, den 24. august 2024
Kl. 10.00-15.30: Mød Vordingborg Kommunes Borgerrådgiver

Hvad er en borgerrådgiver – og hvordan kan borgerrådgiveren hjælpe
dig som borger eller virksomhed? Kom og få en uformel snak i Vordingborg Kommunes telt.

Kl. 10.00-11.00:  Hvordan skal vores arealer anvendes?

Hvordan kan vi samtænke de mange forskellige behov for arealer i fremtiden, så vi både får
plads til mere vild natur, ve-anlæg, landbrug, turisme, friluftsliv mv.  Paneldeltagere:
Mikael Smed, Borgmester i Vordingborg Kommune, Sebastian Jonshøj, vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening,
Laila Kildesgaard, stifter af ”Steder skaber folk”, Nicolai Oxholm Tillisch, ejer af Rosenfeldt Gods og en repræsentant fra Europesn Energy.
Moderator: Stephan Svingkær

Kl. 11.00 -11.55: Udstilling med cafésnak: Hvad vil vi gerne bruge vores arealer til?

v/ Anders Andersen, kommunalbestyrelsesmedlem og formand for
Klima- og Teknikudvalget i Vordingborg Kommune, Mads Young Christensen,Direktør, Vordingborg Kommune,
Karsten Kolle, chefkonsulent i Klima og Infrastruktur, Vordingborg Kommune

Kl. 12.00-13.00:  Turisterne kommer!

Hvordan håndterer vi flere turister i Møns unikke natur? 
Verdensnaturarv / Turisme / natur / Vilde Vordingborg (sporløs færd)
Jens Hausted, Dansk Kyst- og Naturturisme,  Martin Bender, Visit Sydsjælland og Møn, Krista Steffensen, lokal biosfæreambassadør. Moderator: Stephan Svingkær

Kl. 13.00-13.30:  PAUSE – prisuddeling på Jubilæumsscenen
Kl. 13.45-14.30: Udstilling og cafésnak: “Danmarks vildeste kommune”

Udstilling og cafésnak: Korte oplæg, invitation til spørgsmål og dialog, “Tip en 13’er” (med præmier) m.m. “Life Orchids-projektet på Høje Møn” v. Carsten Horup, Natur og Vand, Vordingborg Kommune, “Danmarks vildeste kommune” v. Pernille Sørensen

Kl. 14.30-15.30: Mød din lokale politiker fra Vordingborg Kommune

Kom forbi til en snak med kommunalpolitikere i Vordingborg kommune.

Vi byder på en let forfriskning

 
Biosfære-teltet:
Kl.10.00-(hele dagen):

Dialog og refleksion over, hvordan vi alle kan gøre noget for at passe på naturen
Få mere at vide om kampagnen HARMØNI. Få badges og stickers – og en dialog med arbejdsgruppen Sporløs Færd og biosfærekoordinator
Katrine Dietrich.

Handlingstræet
Giv dit bud på, hvad du vil gøre for at passe på naturen og hæng det på ”handlingstræet”

Kl.11.00-13.00

Mød Vilde Havementorer fra Vilde Vordingborg (Møn lokalgruppe) og få inspiration og gode råd til din vilde have.

Vordingborg Kommunes Lokalfora
Fredag, den 23. + lørdag den 24. august 2024
 
Vordingborg kommunes lokalfora har stand på Torvet, ved siden af kommunens telt og Møn Biosfære.
Livet tilbage i havet / Østersøen / Vi er alle en del af ”Danmarks længste Kystlinje” .
Konkurrencer og quizzer om vores lokalområde m/fine præmier !
Workshop: vær med til at etablere en sund havbund i vores bassin på Torvet; vi lægger sand, etablerer stenrev, planter søgræs og udsætter fisk & krabber.
Vi får den lokale ide til at vokse – fra ide til virkelighed.
 

Program på andre scener og stande og i biografen

 
Vordingborg Gymnasium og HF
Fredag, den 23. august 2024

Kl 10:00: Mikael Smed (A), Else-Marie Langballe Sørensen (SF) og Michael Seiding Larsen (V) debatterer med eleverne fra Vordingborg Gymnasium & HF om unge- og uddannelsespolitik. 3x fra Vordingborg Gymnasium og HF styrer debatten.

Kl 12:00: Workshop om det amerikanske valg ved 3a fra Vordingborg Gymnasium & HF.

Hele dagen: Musikindslag fra musikklasserne på Vordingborg Gymnasium & HF.

 
Socialdemokratiet

Socialdemokratiet i Vordingborg sætter temaet: “Et sundt demokrati?”

Fredag, den 23. august 2024

Kl.10.00-10.20: Talk om “Unge i samfundsdebatten” med Lasse Haugaard Pedersen, Næstformand i Dansk Ungdoms Fællesråd, Ea Dahl Abildgaard, tidligere formand for Ungeforum i Vordingborg Kommune, Ida Sofie Højegaard Pedersen, Kommunikationsansvarlig i SAGA.

Kl.11.00-11.20: Talk om “De sociale mediers konsekvenser (for demokratiet)” med Valdemar Alban, folketingskandidat for Socialdemokratiet , Emma Holm, byrådsmedlem i Guldborgsund kommune for De Konservative, Lasse Haugaard Pedersen, Næstformand i Dansk Ungdoms Fællesråd og Ida Sofie Højegaard Pedersen, Kommunikationsansvarlig i SAGA

Kl. 14.00-16.00 Musik og fadøl.

 
Lørdag, den 24. august 2024

 

Kl.11.00-11.20: Talk om “Hvad gør partihop ved demokratiet?” med Mathias Schwartz-Kirkegaard, der har Partihop.dk, René Christensen, 2. viceborgmester i Guldborgsund Kommune for Moderaterne, Gitte Simoni, Byrådsmedlem i Roskilde Kommune og Regionsrådsmedlem i Regions Sjælland for Socialdemokratiet.

Kl.12.00-12.20: Talk “Fra sommerfest til folkemøde” med  Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil og Mikael Smed, borgmester i Vordingborg Kommune om opstarten af Folkemøde Møn og de demokratiske tanker, der lå bag for ti år siden.

Kl.14.00-14.20: “Et lørdagsmøde om politisk inddragelse”. Vi diskuterer, hvordan man  sikrer borgerinddragelse. Hvad kan fx værktøjer som høringer, direkte demokrati og borgerforslag? Kom og være med, når vi viser, hvordan man diskuterer i et politisk parti, sammen med forskellige politikere herunder Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet. Valdemar Alban, folketingskandidat for Socialdemokratiet samt Kenneth Andersen, Mette Høgh Christiansen og Anders J. Andersen, alle kommunalbestyrelsesmedlemmer i Vordingborg Kommune. 

Kl.15.00-17.00: Musik og fadøl

DGI Storstrømmen
Fredag, den 23. august 2024

Kl. 9.00-10.00: Kom til åbent telt med aktiviteter og få gode råd til at søge Impulslinjen.  Kom og prøv nogle af de sjove aktiviteter, vi har sat op og få et godt grin sammen med dine kammerater. Hør om Impulspuljen og hvordan, du kan søge penge til events og fritidsaktiviteter for dig og andre unge.
Kl. 10.00-10.50: Fedt idrætsfællesskab på jeres skole. Idrættens IdéLAB – hvordan kan man lave et fedt idrætsfællesskab på jeres skole. På Idrættens IdéLab udvikler og
præsenterer I jeres gode idé til et dommerpanel og vinderen på dagen får 2000 kr. til at udføre jeres idé sammen med en forening.
 I skal præsentere jeres bud på, hvordan man kan lave et idrætsfællesskab på jeres skole? Fx fri-idræt, flere idrætsgrene, åben hal, idrætsevent etc.

Tilmelding: her

Kl. 11.00-11.50: Idræt på tværs af generationer. Idrættens IdéLAB – hvad er det fede foreningsfællesskab for unge? f På Idrættens IdéLab udvikler og
præsenterer I jeres gode idé til et dommerpanel og vinderen på dagen får 2000 kr. til at udføre jeres idé sammen med en forening. I skal præsentere jeres bud på, hvordan man kan lave idrætsaktiviteter på tværs af alder eller hvordan man kan lave et fedt idrætsfællesskab for unge med støtte fra de voksne. 

Tilmelding: her

Kl. 12.00-12.55: Mangfoldigt idrætsfællesskab. Idrættens IdéLAB- idrætsevents for unge. På Idrættens IdéLab udvikler og præsenterer I jeres gode idé til et dommerpanel og vinderen på dagen får 200o kr. til at udføre jeres idé sammen med en forening. I skal præsentere jeres bud på, hvordan man kan lave fede idrætsaktiviteter og idrætsfællesskaber hvor der er plads til både nybegyndere og øvede unge? Hvordan kan man lave begynderhold for unge? Hvordan kan man som forening lave idrætshold og præstationsfede hold hvor alle kan være med? 

Tilmelding: her

Kl. 13.00-14.55: Åbent telt og kåring af dagens vinder af Idrættens IdéLab. Mød DGI og lav en Impulspulje og ansøgning v.DGI Storstrømmen.
Har du en god idé? Kom og få gode råd til at søge DGI’s Impulspulje, hvor du kan få midler til gode ideer, der får flere unge med i foreningsfællesskaber.

 
Møns Bank
Fredag, den 23. august 2024

Velkommen til workshop i Møns Bank

I forbindelse med Folkemøde Møn tilbyder Møns Bank den 23. august en workshop for unge. Workshoppen er udviklet som et læringsforløb på 45 minutter, hvor eleverne aktivt lærer om privatøkonomi, budget, opsparing, investering – alt det, man skal være opmærksom på, når det handler om penge.

“Desværre oplever vi, at mange unge ikke har en forståelse for indtægter og udgifter i en privatøkonomi. Det vil vi gerne hjælpe de unge til at forstå, så de får en økonomisk sund fornuft og bliver bedre rustet til fremtiden,” siger bankdirektør Per Sjørup Christiansen.

“Fremfor alt vil vi undgå, at unge havner i et ukontrolleret forbrug via Kviklån og andre fristelser, som en del unge ryger ud i,” fortsætter han. “Workshoppen er gratis, og vi nedtoner reklame for banken, så dette i sin grundform er et ønske om at bidrage til en samfundsmæssig fornuftig rådgivning af vores unge mennesker.”

Workshoppen er for folkeskolens ældste klasser samt efterskoler, gymnasier og erhvervsuddannelser og afvikles på 3. sal i bankens hovedkontor i Stege. Sidste år deltog ca. 200 unge.

Tilmedling:  her

 
Dansk Socialrådgiverforening, Region Øst
Fredag, den 23. august 2024

Kl. 9.30–10.30:  “Let’s talk about sex”
Her vil vi gerne invitere Jer unge til samtalesalon om kønsidentitet. Konteksten vil være Jer som panel, os teltholdere som facilitator og en mikrofon rundt blandt tilhørerne. Formålet med “samtalesalonrammen” er at I unge kommer mere til orde her, end i en klassisk folkemødedebat, så parterne kan berige hinanden.
Hvordan kan vi blive bedre til at acceptere dialogen om forskellige køn?
– Hvordan kan vi blive bedre til som samfund at acceptere at kønsidentitet er blevet mere flydende?
– Hvordan sikrer vi lige muligheder for mennesker, der identificerer sig som andet end det klassiske køn?
– Hvor skal vi først og fremmest sætte ind med tiltag, så mennesker ikke føler sig
stigmatiserede grundet deres køn?

Gæster: Milo Kinnock, aktivist og studerende på RUC og en repræsentant fra organisationen Sex og Samfund.

Kl. 11.00–12.00: Working 9 – 5
Her inviterer vi Jer unge til en samtalesalon om, hvad kan et fritidsjob mere end bare at give skejs i banken. En del unge har et fritidsjob, men hvordan sikrer de lokale politikere at der fortsat er lokale virksomheder til de unge at få et fritidsjob i, når vi befinder os i provinsen? Og betyder fritidsjob egentlig mere end bare penge?
Vi inviterer publikum til at være aktive, dele oplevelser, og vi stiller to eksperter til rådighed der giver hver sit bud på emnet. Så kom og giv den lokale borgmester gode ideer til bedre lokale ungdomsjobs og bliv inspireret af Rasmus´ historie som cykelbud.

Gæster: Simon Hansen – Borgmester Guldborgsund kommune og Rasmus, cykelbud, tillidsrepræsentant og 3F´er.

Lørdag, den 24. august 2024

Kl. 10.00–11.30: Hvad kan og skal løse udfordringen: at balancere familieliv og arbejdsliv?
Vi inviterer til samtale workshop med gæster fra alle kanter, til at stille skarpt på: hvem kan og skal løse nutidens største udfordring, at vi kommer til at mangle faglig arbejdskraft. Debatten har kørt i medierne, om mikrofeminisme, inklusion på arbejdsmarked og manglende børn, for at sikre fremtiden. Men hvordan gør man arbejdslivet og familielivet mere foreneligt?
Hvis vi ikke selv uddanner os til velfærden, føder børn og bliver på arbejdsmarked, hvem skal så undervise i skolerne, lege i fritidsordning og passe syge på hospitalet? Er det hver mand/kvinde for sig selv?

Gæster: Natalia Rogaczewska, indehaver af Værdbar og diversitets, inklusion og ligestillings rådgiver og forfatter til bogen ”Barsel på bundlinjen”, Jonas Lauge Kirke-, Kultur- og Integrationsordfører, Konservativ Ungdom, Wilhelm Ditlev Christian Thomsen Klima- natur- og miljøordfører, Konservativ Ungdom Rådsmedlem, en repræsentant for lokalpolitikken og Malene
Thackrah – Regionsnæstforkvinde Dansk Socialrådgiverforening Øst.

Nyt Europa
Fredag, den 23. august 2024

Nyt Europa, Nyt Europa er en non-profit organisation, som arbejder for et bæredygtigt og demokratisk EU, afholder 3 spændende workshops:

EU og demokratiet. Gennem denne workshop bliver eleverne klogere på demokratiets tilstand i Europa- navnlig den demokratiske tilbagegang i en række EU lande, hvor retsstatsprincippet  er under pres. EU har et værdifællesskab, der bygger på demokrati og retsstatsprincipper. Markante værdiskred i lande som Ungarn, Rumænien og Polen er bekymrende – journalister og dommere er under pres, og samtidig er minoriteters beskyttelse forringet.  Hvad kan vi gøre ved det? Hvad gør EU allerede? Og hvordan har overholdelse af demokratiske værdier indflydelse på din hverdag i Danmark?  

Workshoppen vil indeholde en blanding af oplæg, gruppearbejde og  dilemmaspil. Varigheden er 1 time – tilmelding sker efter først til mølle her

Hvad betyder Europa-Parlamentet for mig? 2024 var der valg til Europa-Parlamentet. Gennem denne workshop bliver eleverne klogere på, hvad Europa-Parlamentet laver, og hvilke store områder, der lige nu træffes vigtige beslutninger om. Og vigtigst af alt – hvad betyder det for mig og min hverdag? Workshoppen tager udgangspunkt i de områder, som Europa-Parlamentet arbejder på ? 

Workshoppen vil indeholde en blanding af oplæg, gruppearbejde og dilemmaspil. Varigheden er 1 time – tilmelding sker efter først til mølle her

Kan EU redde klimaet? Gennem denne workshop bliver eleverne klogere på, hvordan EU arbejder med klimaforandringer. EU har på vegne af Danmark og de andre EU-lande meldt ud, at vi samlet vil sænke vores udledningen af drivhusgasser med 55 procent i 2030. EU’s klimapolitik handler om at nå det mål. EU blev grundlagt som et fællesskab for kul og stål. I dag er det en hovedprioritet at gøre op med CO2-forureningen. EU’s Medlemslandene har også besluttet, at EU skal være klimaneutralt i 2050. Men hvordan laver man fælles klimapolitik i EU, og hvem bestemmer hvad? Hvordan kan vi indfri klimamålene og hvor langt er vi?

Workshoppen vil indeholde en blanding af oplæg, gruppearbejde og dilemmaspil. Varigheden er 1 time – tilmelding sker efter først til mølle her

 
Vordingborg og Guldborgsund Bibliotekerne
Fredag, den 23. august og lørdag d.24.august 2024

Besøg bibliotekernes stand og hør om vores mange tilbud. 

Vordingborg Bibliotekerne tager gerne en snak om Fake News – hvad kendetegner den misinformation og desinformation, som vi dagligt bliver mødt af og hvad gør bibliotekerne for at bekæmpe det? Test også i vores quiz, om du kan gennemskue Fake News, vi trækker lod om en præmie både fredag og lørdag. Besøg Guldborgsund Bibliotekerne og få trænet din samtalemuskel. Vi udfordrer dig på dine holdninger og dit mod til at sige dem højt.

Fredag, den 23. august 2024

Europe Direct Sjælland er også med og svarer på spørgsmål om EU, du kan quizze om EU og vinde præmier. Europe Direct er også vært for bl.a. oplæg om EU v/ EU-ekspert Rasmus Nørlem Sørensen.

Her er beskrivelserne af workshops samt tilmeldingslinks: 

Kl.9.30-10.15: Er en bæredygtig og klimavenlig fremtid mulig i EU? Tilmeldingslink: her

Kl.10.30-11.15: Er menneskerettighederne under pres i EU? Hvad gør vi? Tilmeldingslink: her

Kl.11.45-12.30: Hvilken rolle spiller EU i køn, identitet og seksualitet? Tilmeldingslink: her

 
Danmarks Statistik i Bio Møn
Fredag, den 23. august 2024

Kom til Danmarks Statistiks workshop, hvor vi vil vise dig vej igennem statistikbankens milliarder af tal på en sjov og underholdende måde.

  • Hvor mange elbiler har vi i Danmark, og er benzinbiler på vej ud?
  • Hvor mange stemmer til kommunalvalg?
  • Hvor mange så Barbie i biografen? 
  • Får vi flere faglærte i fremtiden?

Det er nogle af de spørgsmål, Statistikbanken.dk kan hjælpe med at svare på. Statistikbanken.dk er nemlig en guldgrube af informationer om Danmark og danskerne. 

Kom til vores workshop, hvor du gennem en case og en quiz lærer at finde vej i statistikbankens milliarder af tal, så du ved faktatjek og fordybelse kan få et solidt afsæt til at være med til at forandre verden.

Tilmelding foregår efter først-til-mølle princippet. Du kan tilmelde dig/jer på følgende tidspunkter:

Kl. 09.30-10.20 (udskolingsklasser)

Kl. 10.30-11.20 (udskolingsklasser)

Kl. 11.30-12.20 (ungdomsuddannelser)

Kl. 12.30-13.20 (ungdomsuddannelser)

Tilmelding: her

 
Stege Provsti og Folkekirkens Skoletjeneste
Fredag, den 23. august 2024

Kl.9.00-14.00:

Folkekirkens Skoletjeneste – aktiviteter for børn og unge

– i teltet og i Stege Kirke

Fredag er rammen for børn og unge, hvor Folkekirkens Skoletjeneste laver aktiviteter. Fra
teltet er der poster, der fører op til kirken. Her er der flere oplevelser at få.
Standen oplyser bredt om Folkekirkens skoletjenestes arbejde, og der præsenteres et udvalg af vores gratis projekter,
henvendt til alle grundskoler i Vordingborg, Guldborgsund og Lolland kommune.

(U)tilstrækkelig
Vi åbner op for samtale og aktiviteter om den utilstrækkelighed, børn og unge kan føle, når de
møder påbud, forbud og idealer.
Overalt – både i samfundet, på skolen, i hjemmet, på de sociale medier og blandt kammeraterne 
møder de unge bud på, hvordan man bør være, hvad man bør kunne, eller hvordan man skal se
ud.
Kan man blive perfekt – hvis ikke, hvad er man så?
Hvornår har man gjort tilstrækkeligt – og er man utilstrækkelig indtil da?
Kan man få 12 i at være menneske – og hvem giver egentlig karakterer?
Hvordan ville det føles hvis ingen havde forventninger eller krav til dig?
Hvad kan være svært at leve op til – eller endda umuligt?
Nogen siger, at man skal være den bedste udgave af sig selv – men er det overhovedet muligt?

På vores stand vil du møde en lærer og en teolog og kan debattere begrebet (U)tilstrækkelighed.
På vores store papfigur kan du skrive, hvilke idealer og forventninger du synes er ”for meget”, men
også hvilke du finder absolut nødvendige.
I Stege kirke kan du bl.a. møde en præst. Hvad tænker kristendommen om ”det perfekte
menneske”? Findes det overhovedet?

Fredag den 23. fra kl. 15.00 + Lørdag, den 24. august 2024

Folkekirkerne i Stege-Vordingborg Provsti – aktiviteter i teltet og i Stege Kirke

Fredag sen eftermiddag og lørdag henvender sig til det voksne publikum. Her er temaet:
Den demokratiske kirke: DIN KIRKE. Vi vil sætte menighedsrådsvalget i 2024 på dagsordenen – i håbet om at skabe en kirke, hvor der er højt til loftet, vidt til horisonten, og
hvor dørtærsklen er slebet ned. Der vil være aktiviteter og mulighed for samtaler både i teltet og i kirken.

Program i Stege Kirke:
Fredag den 23. august kl. 15.00: Hvordan skaber vi en mere levende kirke? Muligheder for
fremtidens kirke? Peter Tudvad, filosof og Elizabeth Knox-Seith, pilgrimspræst.

Lørdag den 24. august – hele dagen:
Kl. 10.00: Korene øver
Kl. 11.00: Kom og lyt til smukke sange – og syng med! Stege kirkes pige- og voksenkor
Kl. 13.00: Demokrati i folkekirken – hvorfor engagerer vi os? Oplæg og debat ved Anton Pihl, formand for Landsforeningen af Menighedsråd

Kl. 15.00: Stilhedens katedral – en meditativ stund med musik og digte. Lawrence Lindhardt
Christensen, forfatter, maler og musiker
Kl. 16.00: Afslutning

 
 
 

 

 
 


k